Further notes on mesolithic-neolithic contacts in the Iron gates region and the central Balkans - Radovanović, Ivana (Documenta Praehistorica, 2006)
V luči sodobnih arheoloških raziskav smo ponovno preučili kontakt med lovci in nabiralci ter poljedelci na območju železnih vrat in socialno dinamiko, populacijske premike ter interakcije majhnih družb. Predlagamo, da je med lovci in nabiralci ter poljedelci na območju železnih vrat v sredini sedmega tisočletja calBC obstajala popolna, nesovražna interakcija, ki ji je sledila kapsulacija lovcev in nabiralcev na koncu sedmega tisočletja calBC. Poudarili smo, da je glavna ovira pri popolnemu razumevanju kulturnih transformacij, tudi neolitske tranzicije v tej regiji, pomanjkanje arheoloških zapisov o centralno balkanskih post glacialnih in zgodnje holocenskih lovcih in nabiralcih.
Keywords: Balkan; Balkans; Železna vrata; Lepenski vir; archaeology; arheologija; mezolitik; neolitik; poselitev; lov; nabiralništvo; poljedelstvo; družbeni razvoj; human migration; migracije