Silent witnesses - micro-historical perspectives on suicide in the court records of the first half of the 20th century - Remec, Meta (Prispevki za novejšo zgodovino, 2024)
Članek na podlagi arhivskega gradiva Okrožnega sodišča Celje, Okrožnega sodišča v Mariboru ter posameznih primerov iz Okrajnega sodišča Trbovlje, ki so imela pristojnost na območjih z najvišjo stopnjo samomorilnosti v okviru Dravske banovine, obravnava primere samomora v prvi polovici 20. stoletja na mikro ravni. Na podlagi posameznih primerov iz sodne prakse, pa tudi časopisnih poročil, članek osvetljuje socialne, ekonomske in regionalne razmere na obravnavanih območjih v prvi polovici 20. stoletja, kot tudi položaj žensk v družbi ter razširjenost družinskega in spolnega nasilja. V obdobju, ko so naraščajoče stopnje samomorilnosti pripisovali posledicam 1. svetovne vojne, vplivu ekonomske krize in alkoholizma, analizira prisotnost in postopno prevlado psihološkega in psihiatričnega diskurza v zvezi z določanjem vzrokov za posamezne primere samomorov. Preko analize posameznih primerov avtorica prikaže odnos do samomora na podeželju ter sramoto in stigmo, ki so jo družinski članki še vedno čutili ob samomoru sorodnika. Avtorica analizira primere ko bodisi samomorilca ni bilo mogoče identificirati ali ko truplo pokojnika ni bilo najdeno ter primere samomorov zaradi strahu in/ali sramote zaradi zagrešenih kaznivih dejanj. Poleg tega namenja posebno pozornost fenomenu samomora žensk ter znotraj teh s primeri umora-samomora ter vloge žensk pri tem, analizira takratni medijski diskurz ter prikaže potek preiskav v primerih, ko ni bilo jasno, ali je smrt nastopila kot posledica samomora ali umora.
Keywords: court files; Drava Banate; Dravska banovina; female suicide; microhistory; mikrozgodovina; murder-suicide; samomor žensk; samomori; social history; socialna zgodovina; sodni spisi; suicide; umor-samomor