Evropsko manjšinsko pravo in integracija - Devetak, Silvo (Teorija in praksa, 1999)
POVZETEK: Novo evropsko manjšinsko pravo, ki je nastalo v tem desetletju, sestavljajo: 1) dva mednarodnopravna instrumenta, sprejeta v okviru Sveta Evrope, in sicer Evropska listina o regionalnih in manjšinskih jezikih (1992) in Okvirna konvencija o pravicah narodnih manjšin (1994), 2) okrog 25 bilateralnih pogodb in 3) manjšinske norme v novih ali dopolnjenih ustavah srednje in vzhodnoevropskih držav ter številni drugi pravni predpisi teh držav. Na dosedanji in bodoči razvoj prava so vplivale norme, ki so jih razvili v KEVS oz. OVSE, v okviru regionalnih skupnosti kot sta Svet baltiških držav ali Srednjeevropska pobuda ter v evropskih mednarodnih nevladnih organizacijah kot sta npr. FUEN in INTEREG. V skladu z načelom subsidiarnosti, etnični in kulturni vidiki integracije ne spadajo v področje delovanja inštitucij EU. Medtem ko ni bilo politične volje za oblikovanje standardov o manjšinah znotraj ES oziroma EU, se je Skupnost z veliko vnemo lotila teh vprašanj v odnosih do drugih držav. Bodoči evropski sistem varnosti in stabilnosti bi bil zasidran v trdne temelje le tedaj, če bi temeljil na interesih vseh držav in drugih subjektov v Evropi. Nujno bi moral vsebovati tudi standarde in mehanizme za urejanje medetničnih odnosov, kot tudi upoštevati vlogo etničnih manjšin v novi evropski ureditvi. Vojna NATO proti Jugoslaviji je odprla izjemno resno mednarodno krizo z dolgoročnimi posledicami, ki posegajo v samo bistvo mednarodne skupnosti. Reševanje krize bo zahtevalo izjemno politično modrost in spretnost subjektov, ki so jo povzročili ali so vanjo vpleteni. Eno pa je že od začetka jasno: Pax Americana bo temeljila na interesih ZDA kot planetarne sile, ne pa narodov in držav na tem prostoru.
Keywords: narodne manjšine; varstvo manjšin; Europe; Evropa; mednarodno pravo; evropsko pravo; integracijski procesi