Hochmontane Buchenwälder illyriens - Marinček, Lojze (Annales. Series historia naturalis, 1998)
Altimontanski bukovi gozdovi so na območju ilirske florne province (po Marinčku 1995) razširjeni na velikih površinah in gradijo vegetacijski pas od 900 (1200) do 1400 m n.m. Na morski strani Dinarskega gorstva prehajajo v združbo Seslerio-Fagetum; na kontinentalnem delu Dinaridov mejijo v nižjih nadmorskih višinah na dinarske jelovobukove gozdove Polysticho lonchitis-Fagetum (I. Horvat 1983) Marinček in Poldini er Nardini var. geogr. Allium victorialis Marinček 1996)...
Keywords: bukovi gozdovi; fitogeografija