Vrste in načini hranjenja ter alergije na hrano otrok na otroškem oddelku Univerzitetnega rehabilitacijskega inštituta - Soča - Poljanšek, Jožica (Rehabilitacija (Ljubljana), 2014)
Izhodišča: Zdrava in pravilna prehrana pripomore k zdravju, dobremu počutju in razvoju otroka. Od otrokovega zdravstvenega stanja je odvisen način vnosa hrane. Dodatno težavo pri hranjenju lahko predstavljajo alergije na živila. V raziskavi smo želeli ugotoviti, koliko otrok, ki so hospitalizirani na otroškem oddelku, lahko uživa normalno konsistenco hrane, koliko jih potrebuje prilagoditve pri hranjenju skozi usta in koliko jih potrebuje nazogastrično sondo ali perkutano gastrostomo. Poleg tega nas je zanimala tudi pogostost alergij na različna živila. Metode: Za zbiranje podatkov smo uporabili strukturiran standardiziran intervju z vprašanji o otrokovi prehrani. V analizo smo zajeli podatke 274 otrok, ki so bili v obdobju enega leta (od 1. 9. 2012 do 31. 8. 2013) hospitalizirani na otroškem oddelku URI - Soča. Za analizo smo uporabili metode opisne statistike. Rezultati: Od 274 vključenih otrok je imel 1% otrok vstavljeno perkutano gastrostomo, 1,6 % otrok pa nazogastrično sondo; 19 % otrok je potrebovalo dieto s prilagojeno konsistenco hrane: miksano hrano je potrebovalo 12 % otrok, mleto pa 7 %. Aler gijo na različna živila je imelo 7,3 % otrok. Zaključek: Pri otrocih, ki so hospitalizirani na Otroškem oddelku URI - Soča, je hranjenje pogosto težavno. Analiza težav pri hranjenju nam bo pomagala pri načrtovanju izobraževanja strokovnih sodelavcev in procesa obravnave otrok s težavami pri hranjenju.
Keywords: alergija; Allergy and Immunology; Child; food; imunologija; načini hranjenja; nutrition; otrok; prehrana; types of feeding; vrste hranjenja; ways of feeding