Današnja razširjenost in stanje cemprina (Pinus cembra L.) v Sloveniji - Marolt, Uroš (Gozdarski vestnik, 2016)
Cemprin (Pinus cembra L.) je visokogorska drevesna vrsta iz rodu borov. V obliki majhnih in fragmentiranih populacij uspeva v Alpah in Karpatih, kjer gradi čiste sestoje in mešane sestoje z macesnom in smreko. Pri razširjanju njegovih semen ima velik pomen ptič krekovt (Nucifraga caryocatactes). Njegov les je cenjen, uporabna so tudi semena. V Sloveniji cemprin večkrat obravnavamo kot avtohtono drevesno vrsto, čeprav za to nimamo jasnih dokazov. V prispevku je narejen pregled raziskav in zapisov o cemprinu v Sloveniji in Evropi. Predstavljeno je nekdanje in današnje pojavljanje cemprina, dejavniki, ki ga ogrožajo, strategije za njegovo ohranjanje in osnovna izhodišča za njegovo nadaljnje raziskovanje v Sloveniji.
Keywords: cemprin; Pinus cembra L.; krekovt; Nucifraga caryocatactes; ohranjanje genskih virov; redke vrste; drevesne vrste