Neskladja med poklicnoetičnimi in pravnimi normami - Grudina, Kim (Obzornik zdravstvene nege, 2010)
V prispevku je predstavljena pravica ugovora vesti v italijanski zakonodaji, glavni vzroki za ugovor vesti v zdravstvu ter deontološko načelo, ki zagotavlja pravico do ugovora vesti pri medicinskih sestrah. V osrednjem delu prispevka sta podro neje predstavljena italijanska zakona, ki obravnavata možnost ugovora vesti zdravstvenih delavcev: prvi obravnava področje umetne prekinitve nosečnosti (194/1978), drugi umetno oploditev (40/2004). Preučena je bila italijanska zakonodaja in ostala relevantna literatura s tega področja. V obeh obravnavanih primerih lahko pride do razhajanja med individualnimi moralnimi in religioznimi vrednotami medicinskih sester in zakonom. V tem primeru je ugovor vesti zakonsko upravičen.