On the "odoresque" and "aero-perfumes" - Verbeek, Caro (Amfiteater (Ljubljana), 2021)
Raziskovalka vonjev in umetnostna zgodovinarka dr. Caro Verbeek (Vrije Universiteit Amsterdam, Kunstmuseum Haag) raziskuje olfaktorične neologizme v zgodovinskih virih med letoma 1885 in 1975 za svojo doktorsko tezo z naslovom V iskanju izgubljenega vonja. Te neologizme je kategorizirala glede na naslednje teme: poezija, duh, koncepti, material in sinestezija. Trije še neobjavljeni umetniški primeri pomagajo razumeti prej omenjene koncepte, saj čutno zaznavne slike vonjav ne obstajajo. Poleg tega je razvila sinestetski krog vonjav, ki temelji na literarnih virih.
Keywords: futurism; futurizem; krog vonjav; neologisms; neologizem; olfaction; parfum; perfume; scent wheel; simbolizem; sinestezija; symbolism; synaesthesia; vocabulary; vonj