Škrlatni kukuj Cucujus cinnaberinus (Cucujidae: Coleoptera) na Goričkem in prvo pojavljanje vrste Pytho depressus (Pythidae: Coleoptera) v Sloveniji - Kapla, Andrej (Acta entomologica slovenica (Ljubljana), 2021)
Spomladi leta 2020 smo opravili prvi sistematični popis škrlatnega kukuja Cucujuscinnaberinus (Scopoli, 1763) na Goričkem. Škrlatnega kukuja smo iskali v odmrlih stoječih in ležečih deblih v primerni zgodnji fazi razkroja. Skupno smo pregledali 445 odmrlih dreves na 31 lokacijah, od katerih smo vrsto našli v 20 drevesih (4,5 %) oziroma na 13 lokacijah (41,9 %). Ob popisu smo zabeležili tudi vrsto Pytho depressus (Linnaeus, 1767), ki je bila v Sloveniji sicer pričakovana, a do sedaj še ni bila najdena. Na Goričkem škrlatni kukuj preferira veliki jesen (Fraxinus excelsior), rdeči bor (Pinus sylvestris), topol (Populus), hrast (Quercus) in robinijo (Robinia pseudoacacia) ter ni izbirčen glede položaja debla, pač pa glede velikosti debla. Kot kaže, je vrsta na Goričkem maloštevilna, a razširjena, zato je v članku podanih tudi nekaj predlogov za aktivno varstvo.
Keywords: Coleoptera; Cucujidae; Cucujus cinnaberinus; dead wood; habitat protection; microhabitat; mikrohabitat; odmrla lesna masa; preference trees; preferenčna drevesa; Pythidae; saproksilni hrošči; saproxylic beetles; varovanje habitata; Žuželke