"Mi creda sempre suo aff. A. Luigi Salvatore ecc." - Mader, Brigitta (Annales. Series historia et sociologia, 1998)
V pozni jeseni leta 1876 je avstrijski nadvojvoda Ludvik Salvator v Zindisu pri Miljah kupil podeželsko vilo s pripadajočimi zemljišči, ki je bila potem njegovo stalno letno bivališče vse do leta 1914, ko je moral zaradi vojnih dogodkov po nasvetu svojega bratranca cesarja Franca Jožefa I. iz tega kraja oditi. V Trstu je med drugimi spoznal botanika, prazgodovinarja in direktorja Naravoslovnega muzeja Carla de Marchesettija, s katerim je ostal v prijateljskih stikih vse do svoje smrti oktobra 1915. Njegova bogata korespondenca z Marchesettijem na eni strani priča o njegovem zavzetem ...
Keywords: biografije; Marchesetti, Carlo de; Salvator, Ludwig