Didactic transposition of rational numbers - Putra, Zetra Hainul (Revija za elementarno izobraževanje, 2020)
Namen študije je predstaviti podrobno analizo didaktičnega prenosa racionalnih števil iz predvidenega znanja v poučevanje znanja, ki poteka v instituciji za izobraževanje učiteljev. Znanje racionalnih števil, ki naj bi se poučevalo, analiziramo po učbeniku matematike in ga pri predmetu matematika uporabljajo bodoči učitelji razrednega pouka. Analiza se osredinja na matematične prakseologije, zlasti na tip nalog in tehnik. Posredovano znanje nato proučujemo po sodelovalnih delih 32 bodočih učiteljev na temo dveh hipotetičnih nalog učiteljev (HNU), povezanih z operacijami z racionalnimi števili.
Keywords: didactic transposition; didaktični prenos; hipotetične naloge učitelja; hypothetical teacher tasks; matematično in didaktično znanje; mathematical and didactic knowledge; mathematical knowledge to be taught; podajano znanje; praxeology; predvideno matematično znanje; taught knowledge