Kemijska sestava paradižnika v povezavi z izbranimi organoleptičnimi lastnostmi - Berglez, Tilen (Kemija v šoli in družbi, 2015)
V članku so podani izsledki eksperimentalne študije o organoleptičnih lastnostih treh vzorcev paradižnika različnega geografskega izvora in rezultati kemijske študije, v okviru katere smo določevali vsebnosti nekaterih sestavin, ki vplivajo na okus paradižnika (sladkorji, kisline, soli, likopen, ß-karoten, hlapne snovi). Ugotovili smo, da ima tisti paradižnik, ki so ga mladi potrošniki paradižnika ocenili po senzorični vrednosti najvišje, tudi najbolj ugodno razmerje teh sestavin.
Keywords: paradižnik; organoleptične lastnosti; likopen; betakaroten; sladkorji; kisline; soli; hlapne snovi