The effect of booster breaks on non-specific low back pain in office workers - Uršič, Tajda (Annales kinesiologiae (Koper), 2025)
Cilj: Dolgotrajno sedenje negativno vpliva na pisarniške delavce, nespecifična bo-lečina v križu (NBVK) pa je ena najpogostejših posledic neaktivnega načina življenja in dolgotrajnega sedenja. Aktivni odmori so učinkovita intervencija za zmanjšanje ne-gativnih posledic pisarniškega dela.Metode: V raziskavi je sodelovalo 42 pisarniških delavcev podjetja Intra Lighting d. o. o., ki so bili razdeljeni v dve skupini: eksperimentalno (24 pisarniških delavcev, ki že leto in pol izvajajo aktivne odmore) in kontrolno (18 pisarniških delavcev, ki ne izva-jajo aktivnih odmorov). Udeleženci niso bili naključno razporejeni v skupine, temveč je razporeditev temeljila na razpoložljivosti in prostovoljni udeležbi. Anketiranje je bilo izvedeno prek spletnega vprašalnika 1Ka, pri čemer smo uporabili Oswestry Disability Index (ODI 2.0) in vidno analogno lestvico (VAL). Študija je bila nerandomizirana longitudinalna študija z dvema skupinama. Vprašalniki so bili izpolnjeni enkrat, leto in pol po intervenciji. Statistične analize so bile izvedene z uporabo Mann–Whitneyjevega in Wilcoxonovega testa, pri čemer je bila raven statistične značilnosti določena na p ? 0,05.Rezultati: Rezultati so pokazali, da je 81 % pisarniških delavcev vsaj enkrat v ži-vljenju doživelo NBVK. Število točk na lestvici ODI 2.0 pri eksperimentalni skupini ni bilo signifikantno nižje (p = 0,155). Vendar pa se je stopnja bolečine po VAL pri eksperimentalni skupini znižala (p = 0,001). Vse raziskovane osebe v eksperimentalni skupini so potrdile, da so se zaradi aktivnih odmorov bolje splošno počutile (100 %). Poleg tega je 37,5 % anketirancev poročalo, da so zaradi aktivnih odmorov med delom postali bolj telesno dejavni tudi zunaj službe.
Keywords: aktivni odmori; booster breaks; dolgotrajno sedenje; ergonomics; ergonomija; Gibanje; nespecifična bolečina v križu; non-specific low back pain; office workers; pisarniški delavci; Pisarniški uslužbenci; prolonged sitting