Spreminjanje temperatur na Gorenjskem v obdobju 1961-2010 - Marolt, Neža (Dela - Oddelek za geografijo Filozofske fakultete v Ljubljani, 2013)
Podnebne spremembe zaradi globalnega ogrevanja ozračja so realnost in obstajajo precej jasni podatki o spremembah globalne temperature planeta ali njegovih delov, kot so kontinenti, oceani in gorske verige. Nekoliko manj je študij za manjše regije ali pokrajine. Prispevek govori o temperaturnih spremembah na Gorenjskem od leta 1961 do 2010 v obliki primerjave dveh 30-letnih obdobij (1961-1990 in 1981-2010) in tudi prikaza linearnih trendov zadnjega 30-letnega obdobja. Upoštevali smo podatke o temperaturah na petih meteoroloških postajah, dveh nižinskih, eni dolinski, eni sredogorski in eni visokogorski.
Keywords: climate; climatology; Gorenjska; klimatologija; klimatske spremembe; podnebje; Slovenia; Slovenija; temperatura; Upper Carniola