Barriers to european research collaboration - Rait, Greta (Zdravstveno varstvo, 2006)
Kakovostno raziskovanje v primarnem zdravstvenem varstvu je pomembno, ker razvija znanstveno osnovo za klinično delo. Možnosti raziskovanja so v Evropi različne. V državah, kot je Slovenija, kjer se je družinska medicina pred kratkim močno razvila, so pomembne strategije za nadaljevanje akademskega razvoja. Na 11. konferenci evropskega dela Wonca smo izvedli delavnico (2005).Cilji so bili pridobiti skupno stališče glede ovir pri izvajanju raziskav v Evropi in opredeliti možne strategije, kako se lotiti izzivov. Uporabili smo modificirano tehniko nominalne skupine. Dve temi sta se pojavilikot največji oviri pri izvajanju raziskav. Prva je bila zagotavljanje denarja za izvajanje raziskav, druga pa zagotavljanje časa zanje. Različnost kulture primarnega zdravstvenega varstva v Evropi, zlasti razlike v zdravstvenih sistemih in službah ter razvoj akademske infrstrukture so bile tudi pomembne ovire za raziskave. Skupina je mislila da bi morali dati več poudarka koordiniranemu nastopu na evropski ravni, kako se lotiti teh problemov, kar bi vključevalo tudi EU. Wonca in EGPRN naj bi nudila specifičnopodporo in vodenje. Strategije za premaganje ovir naj bi bile ojačitev povezav med izvajalci zdravstvenih storitev in akademskimi inštitucijami. Pojavil se je entuziazem glede tega, da bi gradili na tem, kar sta že storili organizaciji EGPRN in Wonca. Specializanti družinske medicine so bili posebej zaionteresirani, da bi nastal koordinirani evropski odgovor, npr. izobraževalni tečaji v času specializacuije, šolnine in "Evropske šole", ki bi omogočile mladim raziskovalcem, da bi se učili drug od drugega. To bi bila solidna osnova za razvoj raziskav na področju primarnega zdravstvenega varstva v prihodnosti. Slovenija bi morala azmisliti o teh vprašanjih in poskusiti razviti trajno strategijo, ki bi ji omogočila nadaljevanje rasti akademske družinske medicine.
Keywords: Europe; Evropa; evropske raziskave; raziskovanje; zdravstveno varstvo