Pragmatični zakon - Velikonja, Nataša (Teorija in praksa, 1997)
Tekst "Pragmatični zakon" se, ob poskusih detektiranja civilnega in eksistenčnega statusa homoseksualcev in lezbijk, spušča v družbeni sferi, ki neposredno zadevata njihov socialni položaj: v pravni red ter v medijske podobe o homoseksualnosti . V prvem delu, ki ga sestavljata poglavji "Pravo in reprezentacija" in "Pragmatično pravo", avtorica podrobneje ugotavlja, zakaj se zahteve gejev in lezbijk usmerjajo k pravnemu sistemu in zakaj je vprašanje homoseksualnosti pravzaprav tema, ki se tiče diskurza o človekovih ali državljanskih pravicah ter svoboščinah oziroma zakaj lahko le takšen kontekst govora o homoseksualnosti vodi k reševanju statusa drugorazrednega državljanstva istospolne populacije. V drugem delu, v poglavju "Mediji in reprezentacija", se avtorica, z navezovanjem na soodvisnost moči množičnih medijev in demokratične kulture, dotika popularnih načinov predstavljanja homosekusalnosti, gejev ali lezbijk v medijih devetdesetih let, odkriva razširjenost tako imenovanega 'lezbičnega šika' tudi v slovenskem medijskem prostoru oziroma ugotavlja možne posledice populoidnega medijskega pristopa za samo pozicijo homoseksualnosti v javnem prostoru.
Keywords: homoseksualnost; homosexuality; sexual intercourse; spolnost; lezbištvo; spolna identiteta; human rights; človekove pravice; družbeni položaj; pravno varstvo; mass media; množični mediji