Vpliv kemotermične obdelave podlage na tribološke lastnosti trdih prevlek - Podgornik, Bojan (Strojniški vestnik, 2001)
V raziskavi so bile določene tribološke lastnosti jekla 42CrMo4, nitriranega v plazmi in prekritega z različnimi zaščitnimi prevlekami (TiN, TiAIN in DLC). Pred tribološkimi preskusi smo z elektronsko in optično mikroskopijo, z merjenje mikrotrdote ter oprijemljivosti prevlek vrednotili dotikalno tehnično površino. Tribološke preskuse smo opravili na napravi "valjček-disk" pri suhem drsenju. Za ugotovitev vpliva nitriranja, njegove globine in spojinske plasti na tribološke lastnosti sestave prevleka-podlaga smo trde zaščitne prevleke nanesli na kaljeno jeklo, nitrirano v plazmi. Samo nitriranje v plazmi je bilo izvedeno v različnih razmerah. Rezultati kažejo, da v primerjavi z kaljenjem, nitriranje jekla 42CrMo4 izboljša protiobrabno odpornost nanesenih trdih zaščitnih prevlek. Poleg tega natančno voden proces nitriranja v plazmi omogoča nastanek homogene spojinske plasti, ki ima pozitiven učinek na protiobrabne lastnosti trde zaščitne prevleke.
Keywords: nitriranje plazemsko; prevleke trde; drsenje; obraba; jeklo; trde prevleke; tribološke lastnosti; preiskava materiala