The Three Seas Initiative: regional cooperation or a military project for new Europe? - Juri, Luka (Dela - Oddelek za geografijo Filozofske fakultete v Ljubljani, 2024)
Študija preučuje Pobudo treh morij kot geopolitično in geoekonomsko platformo v Srednji in Vzhodni Evropi. Postavlja vprašanje, ali je glavni namen pobude razvoj gospodarske ali geostrateške dimenzije. S primerjalno analizo ugotavlja, da infrastrukturni projekti Pobude treh morij, čeprav prinašajo gospodarske koristi, predvsem služijo strateškim vojaškim ciljem. Poudarja vlogo Pobude treh morij pri krepitvi zmogljivosti NATO in usklajenosti z geopolitičnimi interesi ZDA.
Keywords: Central Europe; Eastern Europe; geopolitics; geopolitika; military infrastructure; NATO; Pobuda treh morij; political geography; politična geografija; Rusija; Russia; Srednja Evropa; Three Seas Initiative; United States of America; vojaška infrastruktura; Vzhodna Evropa; Združene države Amerike