Analiza poškodbe cevovoda iz nerjavnega jekla - Kmetič, Dimitrij (Strojniški vestnik, 2000)
V prispevku je opisan postopek preiskave poškodbe ravnega dela cevovoda iz nerjavnega jekla. Med pretakanjem tekočine je prišlo do puščanja cevovoda. Pri vizualnem pregledu je bila odkrita netesnost ob sočelnem zvaru cevovoda. Preiskave izrezanega dela cevovoda na Inštitutu za kovinske materiale in tehnologije so obsegale vizualni pregled, kemično analizo, natezni preizkus osnovnega materiala in zavarjenega spoja, mikrostrukture preiskave ter kemisko analizo korozijskih produktov. Predstavljeni so rezultati posameznih preiskav.
Keywords: korozija jamičasta; jekla nerjavna; mikrostrukture; cevovodi; nerjavno jeklo; korozija; mikrostruktura