As-rolled multi-phase microalloyed steel bars with improved properties - Drobnjak, Djordje (Kovine zlitine tehnologije, 1997)
Vrsta eksperimentalnih jekel z osnovno sestavo 0.3 C, 1.5 Mn in 0.1 V z ali brez dodatka 0.01% Ti je bila izdelana z laboratorijskim in industrijskim ulivanjem ter industrijsko izvaljana v 22 mm palice. Dosežene so večfazne poligonalni ferit-perlitne - poligonalni ferit (PF-P-NPF) mikrostrukture z različnim deležem NPF. Acikularni ferit (AF) in klasični bajnitni snopi (BS) so prevladujoče MPF morfologije v jeklih z majhnim (40%) deležem MPF. V PF-P-AF jeklih z dodatkom Ti, kjer je dosežena kontrola velikost zrn PF in P kolonij z izlički TiN, ki so tudi prednostna mesta za intergranularno nukleacijo AF, je bila dosežena pri 0.2 in 0.3 C jeklih natezna trdnost 800/850 in 900/950 MPa. Pri tem je ostala CVN udarna energija pri temperaturi ambienta 65/75 oz. 40/50 J. Velik delež BS z nukleacijo na kristalnih mejah se doseže z dodatkom Cr, Mo ali Mn nad osnovno vsebnostjo. Glavna posledica prisotnosti BS v mikrostrukturi je zmanjšanje udarne žilavosti. Vendar je bila tudi v nekaterih jeklih s prevladujočo BS (predvsem z dodatkom Cr) ohranjena udarna energija 300/335 J pri trdnosti 1050/1100 MPa. Ti rezultati so bili osnova za razvoj srednje ogljičnih konstrukcijskih jekel, ki imajo v valjnem stanju dobre lastnosti brez dodatne tooplotne obdelave.
Keywords: jekla; mikrolegirano jeklo; faze; struktura; mikrolegiranje; palice; mehanske lastnosti