Rak debelega črevesa in danke - Krebs, Bojan (Medicinski razgledi, 2010)
Rak debelega črevesa in danke je po pogostnosti v Evropi na drugem mestu ter hkrati tudi drugi najpogostejši vzrok smrti zaradi raka. Tudi v Sloveniji je pojavnost raka debelega črevesa visoka in se še zvišuje. Preživetje bolnikov, ki so zdravljeni zaradi te bolezni, se podaljšuje in se tudi pri nas približuje preživetju bolnikov v razvitejših državah. Problem pa še vedno ostaja prepozno odkrivanje bolezni, največkrat takrat, ko je že zelo razširjena. Pristop k zdravljenju raka debelega črevesa in predvsem danke je multidisciplinaren. Za čim boljše rezultate med seboj sodelujejo internisti gastroenterologi, rentgenologi, kirurgi, onkologi in fiziatri. Multidisciplinarni pristop je privedel do boljših rezultatov, saj z uvedbo presejalnih tehnik diagnozo postavimo prej, z uvedbo neoadjuvantne in izboljšanje adjuvantne onkološke terapije olajšamo kirurško zdravljenje in z novejšimi operacijskimi tehnikami izboljšamo radikalnost resekcije tumorja.
Keywords: Colorectal Neoplasms; Kolorektalne novotvorbe; Epidemiologija; epidemiology; diagnosis; Zdravljenje; therapy; Genetika; Dejavniki tveganja; Diagnostika; genetics; Klasifikacija; Kirurgija; Risk Factors; Radioterapija; classification; surgery; Zdravljenje z zdravili; Prognoza; radiotherapy; debelo črevo; drug therapy; danka; Prognosis; rak (medicina)