Vpliv digitalizacije na pojav novih oblik dela - Tičar, Luka (Delavci in delodajalci, 2016)
Avtor želi v prispevku opozoriti na delovnopravno problematiko nekaterih razvijajočih oblik dela, ki so rezultat bliskovitega razvoja informacijske tehnologije oz. digitalizacije. V tej luči avtor skuša opredeliti pojem crowdwork in nakazati pravne posledice, ki jih njegov pojav lahko povzroči v luči tradicionalnih konceptov delovnega prava. Ob tem sicer opozori, da digitalizacija sfere dela nima zgolj negativnih učinkov, so pa slednji običajno predmet različnih strokovnih ocen. Avtor kot možno posledico digitalizacije osvetli tudi pravno naravo posebne pogodbe, ki je v Veliki Britaniji dobila ime Zero Hour Contract (ZHC). Izkazano je, da ZHC ni mogoče razumeti kot eno izmed posebnosti pogodb o zaposlitvi po slovenski delovni zakonodaji.
Keywords: delovne pogodbe; delovno pravo; digitalizacija; informacijska tehnilogija; zaposleni