Vpliv lastnosti cestišča na zavorne lastnosti avtomobila - Sokolovskij, Edgar (Strojniški vestnik, 2007)
V prispevku smo opisali rezultate raziskave zavornih lastnosti avtomobilov, opremeljenih s protiblokirnim zavornim sistemom (ABS) in brez njega. Predstavili smo vrednosti zaviranja avtomobila, od trenutka zaviranja do konca zaviranja, na suhi asfaltno-betonski površini, ki je bila nespremenjena med raziskavo. Prikazali in dokazali smo odvisnost zaviranja avtomobilov, opremljenih z ABS in brez njega, od začetne hitrosti voznje. Predstavili smo tudi rezultate preizkusov zaviranja avtomobilov, opremljenih z ABS in brez njega, v zimskih razmerah, na ledu in snegu. Opisali smo tudi stične lastnostiin zaviranja avtomobilov pri zaviranju na drugih povrsinah cestisča.
Keywords: avtomobili; zavorne karakteristike; ABS