Lastne delnice - Orehek, Nina (Podjetje in delo, 2013)
Prispevek temelji na celovitem prikazu instituta lastnih delnic, kot ga pozna slovenska zakonodaja ter obravnava skopa slovenska sodna praksa. Lastne delnice spadajo med vrednostne papirje, vendar pa v nasprotju s splošnimi določbami o vrednostnih papirjih po OZ in ZGD-1 družbi (kot imetniku lastnih delnic) ne pripadajo članske ali premoženjske pravice, ki so značilne za tipične vrednostne papirje. Ker se z lastnimi delnicami zmanjšuje kapital družbe, hkrati pa lahko z njihovim pridobivanjem družba dosega tudi nekatere druge učinke, kot so vpliv na ceno delnice, povečanje dobička na delnico, povečanje gibljivosti kapitala, preprostejše znižanje osnovnega kapitala, investiranje v družbo ter splošno zagotavljanje informacij trgu, je pridobivanje lastnih delnic zakonsko strogo omejeno. V prispevku so natančneje predstavljeni postopki poslovanja z lastnimi delnicami, kot so dopustnost razlogov za pridobitev lastnih delnic, načini pridobitve, posledicev primeru, da je bil pravni posel v nasprotju z določbami ZGD-1, evidentiranje lastnih delnic v računovodskih izkazih družbe ter davčne posledice, ki pri tem nastanejo.
Keywords: Das Kapital; delnice; delniške družbe; kapital; lastni kapital; pravna ureditev