Termodinamika površin trdnih snovi - Čakare-Samardžija, Laila (Vakuumist, 2003)
Površine trdnih snovi imajo pomembno vlogo v različnih procesih, kot so difuzija, raztapljanje, mešanje, omočenje, adsorpcija itd. Poznanje termodinamskih lastnosti površin, ki jih največkrat izražamo z Gibbsovo prosto energijo ali kemijskim potencialom, je značilno z različne tehnološke procese, vendar obstaja le malo analiznih metod za oceno lastnosti površin trdnih snovi. V prispevku so v kratkem opisani nekateri značilni primeri iz termodinamike.
Keywords: fizika trdnih snovi; površine; površinska kemija; termodinamika