Vračanje prisilno mobiliziranih v nemško vojsko - Kokalj Kočevar, Monika (Studia Historica Slovenica, 2016)
Avtorica na podlagi arhivskega gradiva in ustnih pričevanj predstavi vračanja slovenskih prisilnih mobilizirancev v nemško vojsko po koncu druge svetovne vojne s poudarkom na vračanju Gorenjcev. Skupno število prisilno mobiliziranih Slovencev v nemško vojsko še vedno ni raziskano in se ocene o številu vpoklicanih gibljejo od 38.000 do 80.000, več kot 10.000 jih je na fronti padlo, vrnilo se je tudi okoli 15.000 invalidov. Avtorica je sestavila poimenski seznam čez 11.000 vpoklicanih Gorenjcev. Prisilni vpoklicanci predstavljajo eno največjih skupin aktivno vključenih v drugo svetovno vojno, iz vojaških ujetniških taborišč pa tudi kot pripadniki različnih vojaških formacij so se v domovino vračali še vse do srede petdesetih let. Pogosto se jih je doma držal negativni naziv švabski vojak, status pa so uspeli urediti šele z vključitvijo v Zakon o žrtvah vojnega nasilja leta 1995
Keywords: 1945-...; druga svetovna vojna; mobilizacija; nemška vojska; svetovna vojna 1939-1945; vojni ujetniki