The image of a woman of colour and native American woman in two Kerouac novels - Rožman Ivančič, Nejc (ELOPE (Ljubljana), 2019)
Članek obravnava prikaz temnopolte ženske v romanu The Subterraneans (1958) in in-dijanske ženske v romanu Tristessa (1960). Omenjeni deli v opusu ameriškega pisatelja Jacka Kerouaca (1922%1969) predstavljata reprezentativna primera z nadvse prikladnimi iztočnicami za reinterpretacijo njegovega odnosa do žensk in pripadnikov drugih ras. V njiju se razkriva etnocentristični in celo kolonizatorski pogled dominirajočega moškega avtorskega pripovednega lika na dominirane in kolonizirane družbene skupine. Obravnavani deli veljata za Kerouacova "žensko orientirana romana" (Phelan Lyke 1991, v), vendar pa to sintagmo problematiziram, saj pravi protagonist romanov ostaja moški pripovedni lik, ki se v resnici osredotoča na lastno doživljanje nebelskih žensk, onidve pa sta (zgolj) objekta za protagonistovo samoodkrivanje in projekcijo njegovih lastnih idej nanju. Kerouacova prezentacija žensk kot predstavnic identitete drugega tako razkriva njegov spolni in rasni predsodek.
Keywords: ameriška književnost; ameriška proza; drugost; Kerouac, Jack; Kerouac, Jack: The Subterraneans; Kerouac, Jack: Tristessa; kolonialistični diskurz; literarne študije; rasni predsodki; romani; spolni predsodki; ženski liki