Close-to-nature forestry - participatory planning and educational outreach - Larsen, J. Bo (Zbornik gozdarstva in lesarstva, 2011)
Prevzgoja enomernih sestojev umetnega nastanka v sonaravne gospodarske gozdove zahteva nove načine opisovanja in komuniciranja dolgoročnih gozdnogojitvenih ciljev tako za načrtovalce, gozdne delavce, lastnike gozdov kot tudi za druge deležnike. Prav tako je pomembno vpeljati cilje in metode sonaravnega gospodarjenja v izobraževanje in usposabljanje. Na Danskem so v ta namen uporabili razvojne tipe gozda (Forest Developmental Types - FDT), ki so nazorno prikazani z opisi in ilustracijami vertikalnih profilov. Izkazali so se kot zelo koristni za komuniciranje "novih" dolgoročnih ciljev gojenja gozdov kot tudi za podporo dialogu in participaciji deležnikov v procesu načrtovanja. Omenjeni način dela so že uporabili na površini 120.000 ha državnih gozdov v mestni občini Aarhus (drugo največje mesto na Danskem) kot del participativnega načrtovanja. Prispeval je k dogovoru o dolgoročnih gozdnogojitvenih ciljih za 1.800 ha mestnih in primestnih gozdov. Prav tako sorazvojne tipe gozda uporabili kot orodje za načrtovanje gozdne krajine v sklopu mednarodnega magistrskega študija "Urban Woodland Design and Management" na Univerzi v Kopenhagnu. Članek predstavlja uporabo razvojnih tipov gozda v participativnem načrtovanju, praksi in vseživljenjskem učenju deležnikov upravljanja z gozdovi ter za povezovanje znanosti in prakse. Poudarja prednosti in slabosti razvojnih tipov gozda, ki so jih nakazale dosedanje praktične izkušnje.
Keywords: gojenje gozdov; gospodarjenje z gozdovi; načrtovanje; odnosi z javnostmi; participacija; razvojni tipi; sonaravnost; vseživljensko učenje