Gastroparesis in a young diabetic patient - Kovačič, Primož (Radiology and oncology (Ljubljana), 2002)
Izhodišča. Gastropareza je upočasnjeno praznjenje želodca in se pojavlja pri različnih bolezenskih stanjih, na primer po vagotomiji ali pri sistemskih boleznih kot so sladkorna bolezen; sklerodermija in amiloidoza. Namen tega članka je predstaviti rentgensko preiskavo, ki je enostavna, zanesljiva in neinvazivna, kot alternativno metodo drugim metodam za oceno praznjenja želodca - prikaz primera. Enaindvajsetletna ženska je bila sprejeta zaradi suma na avtonomno nevropatijo. Zadnjih deset let je imela od insulina odvisno sladkorno bolezen tipa I. Ob sprejemu je opisovala nauzejo, bruhanje, oslabelost in občasne vrtoglavice. Pri rentgenski preiskavi z barijem je bil viden dilatiran, aperistaltičen požiralnik, v aperistaltičnem želodcu so bili ostanki hrane, in nobene strukturne spremembe, ki bi povzročala oviro praznjenja želodca, ni bilo videti. Zaključki. Scintigrafija trenutno velja zastandardno preiskavno metodo za oceno praznjenja želodca. Želodčno motoriko pregledujejo še z ultrazvokom, elekrogastrografijo in antroduodenalno manometrijo, praznjenje želodca pa ocenjujejo tudi z magnetno rezonanco in radiopačnimi markerji. Vloga rentgenske preiskave z barijem še ni dokončno razjasnjena.
Keywords: Adult; Barij; Barium; Complications; Contrast media; Diabetes mellitus; diagnostika; Gastroparesis; Gastropareza; Kontrastna sredstva; Odrasli; Radiography; Sladkorna bolezen; želodec