Pravljica: družbena resničnost in mirabilis - s posebnim ozirom na renesančne različice pravljice o Pepelki - Tratnik, Polona (Studia Historica Slovenica, 2020)
Članek je osredotočen na renesančno literarno pravljico, predvsem iz dela Prijetne noči Giana Francesca Straparole, v katerem je objavljena tudi različica pravljice o Pepelki, ki se ji avtorica v prispevku posebej posveti. Avtorica v članku analizira, kakšne tehnike posnemanja družbene resničnosti uporabi Straparola in kako se pri njem odraža renesančni epistem, osnovan na principih podobnosti. Odslikavanje narave, ki ga najbolje ponazori metafora zrcala, poudarja pomen vidnega in je vključevalo tudi mirabilis, ki ima etimološki izvor v zrcaljenju. Avtorica razišče, kakšna je bila družbena funkcija pravljic v renesančnih Benetkah in kako je bilo za ta namen uporabljeno čudesno. V članku so vzpostavljene povezave s slovenskimi ljudskimi pravljicami in tudi s starejšimi različicami obravnavanih primerov.
Keywords: Benetke; Pepelka; pravljice; renesansa; Straparola, Giovan Francesco