Kategorialnost leksemov med slovarjem in slovnico - Vidovič-Muha, Ada (Slavistična revija, 2006)
Razprava izhaja iz spoznanja o prepletenosti slovarskih in slovničnih vprašanj jezika - paradigmatskih in sintagmatskih vidikov leksikalnopomenske analize. Kategorialne pomenske sestavine kot definicijske lastnosti posameznih členov ločujejo leksiko na tisto, ki v stavčnočlenskih vlogah te kategorialne pomenske sestavine konkretizira, od tiste, ki te vloge nima. Spreminjanje stavčnočlenskih vlog leksema pomeni spreminjanje kategorialnih pomenskih sestavin in s tem spreminjanje leksikalnega pomena. - Za lekseme s stavčnočlensko vlogo je značilno, da njihov denotat sodi v propozicijsko ogrodje ( stavčne) povedi, če gre xa glagolsko in samostalniško besedo ter prislovno besedo zunanjih okoliščin; zunaj propozicije sta pomenska "modifikatorja" propozicijskih leksemov, ob samostalniku pridevniška beseda, ob glagolu pa prislov notranjih okoliščin. - Pomen leksemov s tovrstnimi denotati je mogoče predstaviti strukturalno kot hierarhično urejen nabor pomenskih sestavin, ki odsevajo smiselno razmerje med pojmovno širšim in pojmovno ožjim.
Keywords: besedotvorje; grammar; leksemi; leksikografija; lexicography; semantics; semantika; Slovene; slovenščina; slovnica; word formation