Z dokazi podprta rehabilitacijska obravnava bolnikov z akutnimi okvarami rame - Lonzarić, Dragan (Rehabilitacija (Ljubljana), 2010)
Akutna bolezenska in poškodbena stanja so omejena s trajanjem do treh mesecev. Najpogostejši ramenski okvari sta bolečina in omejena gibljivost. Cochrane Collaboration, PEDro in Centre for Evidence Based Physiotherapy so organizacije, ki sistematično zbirajo dokaze o učinkovitosti s področje medicine gibalnega sistema. Prispevek je zasnovan na izsledkih avstralskega Nacionalnega sveta za zdravje in raziskave za razvoj smernic za obravnavo akutne bolečine v gibalnem sistemu, objavljenih leta 2003. Ti izsledki so dopolnjeni z izsledki medmrežnega raziskovanja omenjenih podatkovnih zbirk z objavami med letom 1999 in novembrom 2009. Obstajajo dokazi, da so posamezne vrste zdravljenja, fizikalne terapije in rehabilitacijske obravnave učinkovite pri določenih patoloških stanjih. Večina dokazov o učinkovitosti najbolj pogostih postopkov fizikalne terapije si je nasprotujoča in nedokončna. Klinične smernice za fizikalno terapijo in rehabilitacijsko obravnavo bolnikov z akutnimi okvarami rame so pomanjkljive. Potrebne bi bile dodatne raziskave visoke metodološke vrednosti za dokončno opredelitev učinkovitosti večine najpogosteje uporabljanih postopkov fizikalne terapije in rehabilitacijske obravnave bolnikov z akutnimi okvarami rame.
Keywords: bolečina; diagnostika; fizikalna terapija; Fizikalna terapija (specialnost); Physical Therapy (Specialty); poškodbe; Pregledi; rama; Rama, bolečina; ramenski sklep; Randomized Controlled Trials; Randomizirane kontrolirane raziskave; Review; Rotator Cuff; Rotatorna manšeta; Shoulder Pain; therapy; zdravljenje