Integracija/inkluzija otrok z motnjo sluha - Schmidt, Majda (Šolsko polje, 2007)
V prispevku razpravljamo o značilnostih integracije/ink1uzije otrok z motnjo sluha, pogojih za njeno uresničevanje, možnostih izobraževanja ter različnih načinih organizirane podpore v vzgojno-izobraževalnem sistemu. Mednarodni raziskovalni izsledki o akademskih in socialno-emocionalnih dosežkih učencev z motnjo sluha kažejo na pozitivne in negativne izide vključevanja. Ker se integracija/inkluzija pri nas uresničuje že nekaj let, je skrajni čas, da temeljno raziskovalno pozornost namenimo temu področju v neposredni praksi, kakor tudi obstoječim oviram in preprekam, ki onemogočajo participacijo in učenje učencem znotraj obstoječega šolskega sistema.
Keywords: defektologija; inkluzija; integracija; otroci s posebnimi potrebami; slušne motnje; vzgoja in izobraževanje