Večmodalna analiza povezav med črevesno mikrobioto, življenjskim slogom in osebnostjo pri nosečnostni sladkorni bolezni - Basar, Ivana (Informatica Medica Slovenica, 2024)
Povzetek. Na sestavo črevesne mikrobiote najbolj vplivajo okoljski dejavniki in različna fiziološka stanja, kot je nosečnost. Nosečnostna sladkorna bolezen (NSB) je eno od najpogostejših patoloških stanj med nosečnostjo, ki zahteva hitre prilagoditve življenjskega sloga. Osebnostne značilnosti nosečnic lahko pri tem igrajo pomembno vlogo. V prispevku analiziramo povezave med tremi podatkovnimi modalnostmi: sestavo črevesne mikrobiote na ravni bakterijskih debel, dejavniki življenjskega sloga, vključno s telesno aktivnostjo in prehrano, ter osebnostnimi lastnostmi žensk z NSB. Bakterijske skupine smo kvantificirali na podlagi vzorcev blata 21 udeleženk, za analizo življenjskega sloga pa smo uporabili Vprašalnik o pogostosti uživanja živil, Vprašalnik dobrega počutja in Vprašalnik PERSONA za določitev profila osebnosti. Povezave med modalnostmi smo analizirali z regresijo delnih najmanjših kvadratov, vzorce korelacij pa prikazali in interpretirali s pomočjo dvovrstnih omrežij.
Keywords: črevesna mikrobiota; gestational diabetes mellitus; gut microbiota; lifestyle; multimodal analysis; nosečnostna sladkorna bolezen; osebnostne lastnosti; personality traits; večmodalna analiza; življenjski slog