Sur un aspect des études historiques - Gaweĺko, Marek (Linguistica (Ljubljana), 2006)
Prispevek želi z rzvojnega vidika osvetliti nekaj slovničnih enot v sicer tipološko različnih indoevrospkih jezikih. Gledena skladenjsko rabo enot kot so nedoločnih, trpnik ali brezosebni glagol je mogoče raločiti vsaj tri razvojne stopnje: najstarejšo, kot jo predstavlja sanskrt; srednjo, vmesno, kot jo kažejo moderni indoevropski jeziki, ki se od osnove, torej od prvotnega jezika niso preveč oddaljili, tako kot na primer slovanski; moderno razvojno stopnjo, kar kažejo jeziki, ki so v prvotni jezik vnesli močne inovacije, kot na primer francoščina ali angleščina.Primerjava med drugo in tretjo razvojno stopnjo je z diahronim pogledom mogoče zasnovati na obsežnem korpusu raznolikih besedil in seveda tudi na velikem številu tehtnih razprav o navedenih skladenjskih vprašanjih kar dovoljuje izostriti o the celostno študijo od najstarejše dobe do današnje razvojne stopnje.
Keywords: Indo-European languages; indoevropski jeziki; primerjalne študije; zgodovina jezika