Archaeometrical analysis of neolithic pottery from the Divača region, Slovenia - Žibrat Gašparič, Andreja (Documenta Praehistorica, 2004)
Arheometrične analize neolitske keramike iz področja Divače. Predstavljeni so rezultati mineraloških in kemijskih analiz neolitske keramike iz okolice Divače na Krasu. V analizo so bili vključeni vzorci keramike iz dveh spodmolov, Male Triglavce in Trhlovce, pa tudi vzorci jamskih in rečnih sedimentov iz bližnje okolice arheoloških najdišč. Mineraloška in kemijska sestava keramike je enotna v skoraj vseh vzorcih; glavne razlike pa se pojavijo v tehnologiji neolitskih lončarjev, ki so naravni glineni masi dodajali mineralna zrna, predvsem kalcitna zrna ali sigo. Analiza sedimentov iz jamskih najdišč pa kaže na lokalen izvor naravne glinene mase na Krasu.
Keywords: arheološke najdbe; kraške jame; List of caves in Slovenia; sedimenti; prazgodovina; neolitik; ceramic; keramika; Divača