Positioning of individual and the mobilisation potential of political discussion networks - Iglič, Hajdeja (Teorija in praksa, 2022)
V članku odgovarjamo na vprašanje, kako diskusijska omrežja, v katerih se odvijajo procesi politične komunikacije in medsebojenga vplivanja, prispevajo k fragmentaciji političnega prostora in h krepitvi političnih strank na skrajnih polih političnega kontinuuma. V ta namen analiziramo mobilizacijski potencial diskusijskih omrežij, ki so značilna za ljudi, ki se uvrščajo na skrajne položaje na levo-desni politični orentaciji, in jih primerjamo z omrežji tistih, ki se uvrščajo v sredino ali pa se ne uvrščajo. Analiza se osredotoča na naslednje značilnosti diskusijskih omrežij: velikost, homogenost, pogostost diskutiranja o političnih zadevah in pogostost prepričevanja drugače mislečih. Rezultati analize kažejo, da je najbolj ekstenziven mobilizacijski potencial značilen za ljudi na sredini političnega kontinuuma, medtem ko ljudje na desnem in levem polu posedujejo omrežja, ki so osnova za intenzivno politično komunikacijo, a ne omogočajo široke omrežne diseminacije političnih stališč
Keywords: Diskusija; diskusijska omrežja; Družbena omrežja; levo-desno; politična orientacija; Politično komuniciranje