Ocena stanja materialnega varstva knjižničnega gradiva v Slovanski knjižnici - Košič Humar, Kristina (Knjižnica, 2011)
Namen: Namen članka je oceniti materialno varstvo knjižničnega gradiva v Slovanski knjižnici in ugotoviti stopnjo nujnosti ukrepov za spremembo pogojev varovanja. Metodologija/pristop: Obravnava razmere v časovnem obdobju od decembra 2010 do junuja 2011 v treh različnih skladiščih Slovanske knjižnice, kakor tudi vidike varovanja pri delu z gradivom. Za sistematično oceno in analizo dejavnikov tveganja in stopnje nevarnosti smo uporabili metodologijo S. Michalskega in R. Wallerja. Rezultati: Opazovanje in analiza stanja sta pokazala težave z vzdrževanjem konstantne vlage in temperature, pojav plesni na gradivu ter konstrukcijske in izvedbene pomanjkljivosti novejše zgradbe. Izkazala se je tudi neprimernost umestitve depoja v kletne prostore, neprilagojenost klimatskih naprav standardom za shranjevanje gradiva ter neprimernost knjižnične opreme in napeljav. V skladiščih Slovanske knjižnice dosegajo nevarnosti, kot so neprimerna vlaga in temperatura, voda in ogenj, stopnjo, ki po Michalskem zahteva nujno ukrepanje. Omejitve raziskave: Raziskava je omejena na depoje Slovanske knjižnice in se nanaša na sedemmesečno obdobje. Izvirnost/uporabnost raziskave: Prikazali smo način, kako ugotavljamo vzroke za poškodbe gradiva, prepoznavamo dejavnike tveganja in nevarnosti iz stanja gradiva in iz pogojev hranjenja, ter predvidevamo razvoj dogodkov. Omogoča razmislek o knjižnični opremi in kvalitetni gradnji knjižnic.
Keywords: knjižnice; knjižnične zgradbe; knjižnična oprema; skladišča; varovanje knjižničnega gradiva; zaščita knjižničnega gradiva; klimatski pogoji; Slovanska knjižnica; Ljubljana