Ocena požarne odpornosti železniškega mostu čez Glinščico v sklopu izgradnje drugega tira Divača-Koper s pomočjo napredne računske metode - Bratina, Sebastjan (Gradbeni vestnik, 2021)
V članku predstavimo napredno računsko metodo za oceno požarne odpornosti betonskih konstrukcij. Metoda, skladna z Evrokodi, vključuje naslednje relevantne korake projektne požarne analize: (i) izbiro za projektiranje merodajnih požarnih scenarijev in določitev ustreznih projektnih potekov požarov, (ii) izračun razvoja temperaturnega polja konstrukcijskih elementov in (iii) izračun mehanskega obnašanja konstrukcije, izpostavljene požaru. Uporabo napredne računske metode prikažemo na primeru ocene požarne odpornosti železniškega mostu čez Glinščico, ki smo jo izdelali za projektanta KO-BIRO, d. o. o. Most bo izveden kot prednapeta betonska konstrukcija. Za drugi in tretji korak projektne analize uporabimo lasten matematični model in pripadajoča računalniška programa HEATKO in NFIRA, ki sta bila razvita v okviru raziskovalnih projektov na Fakulteti za gradbeništvo in geodezijo Univerze v Ljubljani.
Keywords: advanced method; betonska konstrukcija; concrete construction; fire resistance; HEATKO and NFIRA software; napredna metoda; požarna odpornost; programa HEATKO in NFIRA; railway bridge over Glinščica; železniški most čez Glinščico