Corpus-based lexicographical descriptions with a special focus on pragmatics - Šorli, Mojca (ELOPE (Ljubljana), 2013)
V prispevku raziskujemo načine, na katere pragmatični (funkcijski) pomen, ki izhaja iz raznolikih značilnosti sobesedila in situacijskega konteksta in ki ga v korpusnem jezikoslovju imenujemo semantična prozodija, postane sestavni del leksikografskega opisa, kot ga predpostavlja Leksikalna baza za slovenščino (LBS). To je še posebej pomembno pri obravnavi frazeologije in idiomatike. Najprej predstavimo teoretski okvir, v katerem se osredotočimo na teorijo prototipa in praktične implikacije za enojezično leksikografijo, ki iz nje izhajajo. V nadaljevanju potegnemo vzporednico z modelom pomenskih opisov v LBS. V začetku drugega dela na kratko predstavimo semantično prozodijo, nato z vidika pragmatičnega pomena analiziramo izbrane pomenske opise iz LBS s pomočjo avtentičnih korpusnih zgledov, na podlagi katerih so nastali. Analiza korpusnih podatkov kaže, da je pragmatični pomen mogoče prepoznati kot pomemben razločevalni dejavnik v postopku pomenske členitve v leksikalnih in leksikografskih opisih.
Keywords: frazeologija; leksikalna baza; leksikografski opisi; phraseology; pragmatika; semantična prozodija; Slovene; slovenščina