Srečanja med Hermesom in Afrodito - Zupančič, Metka (Primerjalna književnost, 2003)
Članek, ki izhaja iz prepričanja o prisotnosti antičnih mitov v sodobni književnosti, filozofiji in kulturi, obravnava različne novejše usmeritve v raziskovanju mitskih vzorcev, zlasti mitokritiko, kot jo je oblikoval Gilbert Durand. Za današnjo dobo se zdita pomembna predvsem mitska vzorca Hermesa in Afrodite. Članek osvetli različne poglede nanju in opozori na nekatera literarna dela, v katerih sta prepoznavna.
Keywords: Durand, Gilbert, 1921-; književnost; literature; literatura; miti; mythology; mitologija; antična mitologija; Hermes; Afrodita