Pritiski in bolečina v stopalih ter sposobnost za hojo pri bolnikih z revmatoidnim artritisom - Novak, Primož (Rehabilitacija (Ljubljana), 2011)
Izhodišča: Revmatoidni artritis lahko povzroči hude okvare stopal in s tem telesnih funkcij (bolečina), kar vpliva na dejavnost (hojo) teh bolnikov. Namen raziskave je bil izmeriti stopalne pritiske in oceniti njihov vpliv na bolečino v sprednjem delu stopala ter sposobnost za hojo pri bolnikih z revmatoidnim artritisom. Metode: Vključili smo 60 bolnikov z revmatoidnim artritisom. Za merjenje stopalnih pritiskov v obutvi med hojo smo uporabili sistem F-Scan. Bolečino v stopalih smo ocenili z bolečinsko podlestvico Indeksa funkcioniranja zaradi težav s stopali. Sposobnost bolnikov za hojo smo preverili s šestminutnim testom hoje. Rezultati: Stopalni pritiski na bolečih mestih so pri bolnikih z revmatoidnim artritisom v povprečju statistično značilno večji kot na nebolečih mestih. Bolečina v stopalih je statistično značilno povezana z rezultatom šestminutnega preizkusa hoje - prehojena razdalja je pri bolnikih s šibkejšo bolečino v stopalih večja. Multipli regresijski model je potrdil bolečino kot neodvisni napovedni dejavnik sposobnosti za hojo, če nadzorujemo vpliv osnovnih značilnosti bolnika. Zaključek: Bolniki z revmatoidnim artritisom zaradi bolečin v stopalih težje hodijo. Bolečine so povezane z večjimi stopalnimi pritiski.
Keywords: bolečina; komplikacije; patofiziologija; poškodbe; rehabilitacija; revmatoidni artritis; stopalo; vocational rehabilitation