A simple model of fluid absorption in the gastrointestinal system - Jamnik, Gaja (Matrika, 2024)
V članku je predstavljen preprost matematični model absorpcije vode v prebavnem traktu. Na začetku razvijemo modele za prenos hranil čez membrane, pri čemer se osredotočimo na pasivni transport skozi difuzijo in aktivni transport prek mehanizma Na+/K+ ATPaze. Na teh modelih zgradimo podrobnejši opis absorpcije vode. Analiziramo, kako različne količine Na+ vplivajo na absorpcijo vode ter preučujemo prilagoditvene odzive telesa na dehidracijo.
Keywords: abrorption; absorpcija; active transport; aktivni transport; gastrointestinal tract; pasivni transport; passive transport; prebavni trakt