Optimum selection of information terminals for production monitoring in manufacturing industries - Kleindienst, Jani (Strojniški vestnik, 2008)
Cilj avtomatiziranega zbiranja podatkov v kosovnih industrijah je zagotoviti čim bolj točne podatke o opravljenem delu z namenom doseganja učinkovitega in kakovostnega upravljanja proizvodnje. Podatki se nanašajo na čase, porabljene na posameznih opravilih delovnega naloga, stevilo izdelanih kosov, količina izmeta in vzroki za izmet, vrste zastojev, njihovo trajanje in vzrok. Eden od načinov zbiranja podatkov iz proizvodnje vključuje njihovo beleženje preko informacijskih terminalov. Problem, ki se pri tem pojavlja je kako optimalno razporediti terminale tako, da so čakalni časi za vnos podatkov čim manjši. Prispevek obravnava pristop, ki sloni na optimizaciji naključne kriterijske funkcije, ki združuje stroške nabave terminalov in stroške zaradi čakalnih časov pri vnašanju proizvodnih podatkov. Ideja rešitve temelji na uporabi statistike dogodkov na proizvodni črti, ki je prevzeta iz zgodovine postopka.
Keywords: organizacija proizvodnje; proizvodni sistemi; terminali; optimiranje; nadzor; krmiljenje