Business English as a lingua franca - a cross-cultural perspective of teaching English for business purposes - Gajšt, Nataša (ELOPE (Ljubljana), 2014)
Angleški jezik je v današnjem času globalizacije eden izmed najbolj razširjenih jezikov v poslovnem svetu. Velika večina poslovne komunikacije v angleškem jeziku poteka med nematernimi govorci tega jezika. Pri medkulturni izmenjavi informacij pošiljatelj in prejemnik sporočila prihajata iz različnih kultur. Načini komunikacije se med državami razlikujejo in nematerni govorci angleškega pogosto prenašajo jezikovne vzorce lastnih maternih jezikov v komunikacijo v angleščini. Pričujoči prispevek obravnava koncept govorjene komunikacije in dimenzije kulture ter ugotavlja, kako so te dimenzije izražene v komunikacijskih vzorcih v različnih poslovnih situacijah. Prispevek prav tako obravnava poučevanje poslovne angleščine kot lingua franca in vlogo učiteljev poslovne angleščine pri razvijanju komunikativne in medkulturne kompetence študentov kot dveh dejavnikov učinkovite komunikacije v večkulturnem poslovnem okolju.
Keywords: komunikacijski vzorci; komunikativna kompetenca; lingua franca; medkulturna kompetenca; medkulturna komunikacija; poslovna angleščina; Skupni evropski jezikovni okvir (SEJO)