Procesi deagrarizacije in urbanizacije slovenskega podeželja - Klemenčič, Vladimir (Dela - Oddelek za geografijo Filozofske fakultete v Ljubljani, 2002)
V prispevku so osvetljeni elementi procesa diferenciacije slovenskega podeželja, ki se je v štirih desetletjih pod vplivom industrializacije in konceptom policentričnega regionalnega razvoja diferenciralo na območja urbanizacije, prehodna območja in območja depopulacije. To diferenciacijo je spremljala rast deleža v industriji zaposlenega prebivalstva in posledično hiter upad deleža kmečkega prebivalstva. Upadanje deleža in števila kmečkega prebivalstva pa je odprlo številne nove probleme (opuščanje obdelave zemlje, ozelenjevanje, ogozdovanje), kar povzroča velike težave pri vzdrževanju kulturne pokrajine, zlasti na območjih depopulacije.
Keywords: deagrarizacija; depopulacija; geografija naselij; podeželje; rural area; Slovenia; Slovenija; suburbanizacija; urbanizacija