Zagovori - magične korenine medicine - Zupanič Slavec, Zvonka (Etnolog. Nova vrsta (Ljubljana), 2000)
Zagovori so najbolj arhaičen del zakladnice ljudskomedicinskega znanja in najhitreje tonejo v pozabo. V ljudskem zdravljenju je bilo zagovarjanje nekaj desetletij nazaj med Slovenci prisotno le v 15-ih procentih, preostali delež ljudske medicine je temeljil na tradicionalnem znanju in izkustvenem poznavanju zdravilnih učinkovin rastlinskega in živalskega izvora. Današnje razmerje med magično-religioznim in znanstvenim pristopom k zdravljenju bolezni je verjetno podobno, le da je magično-religiozni del zapolnila alternativna medicina.
Keywords: ethnology; etnologija; ljudska medicina; verovanje; zagovori