Chemical composition of Kiscellian silty sediment (sivica) from the Trobni Dol area, Eastern Slovenia - Kralj, Polona (Geologija, 2003)
Kiscellijski morski sediment imenovan "sivica" je močno razprostranjen v terciarnih bazenih vzhodne Slovenije. Kemična sestava je precej enotna in odraža prevladujoč delež filosilikatov (illita/muskovita, klorita in montmorillonita) in karbonatov. Na PAAS normalizirane vrednosti prvin redkih zemelj kažejo nekoliko nižje vrednosti za La, Ce, Pr in Nd, skoraj enake za Sm, Eu, Gd in Tb, in nižje za Y, Ho, Er, Tm in Lu.
Keywords: geokemija; kemična sestava; morski sedimenti; Panonska nižina; sedimentne kamnine; terciar; vzhodna Slovenija