Political science of the future - Vodovnik, Žiga (Teorija in praksa, 2024)
Članek je poskus celostnega branja opusa Adolfa Bibiča. Razkriva njegov širši intelektualni (in tudi politični) projekt in koherentno ter sistematično analizo tega, kar bi lahko razumeli tudi kot »možnosti« politologije. V prispevku namreč trdimo, da je osišče Bibičevih heterogenih analiz in intervencij v resnici vprašanje prihodnosti oziroma, bolje, vloge in položaja politične znanosti v njej. Ta vidik Bibičevega opusa imenujemo »politologija prihodnosti«, ki se nujno vrača v zgodovino političnih idej in politično zgodovino, da bi sploh lahko razumela aktualna politična razmerja in njihova protislovja. »Politologija prihodnosti« pa nima ambicije in kapacitete le za pojasnjevanje obstoječega, saj je po Bibiču ključna znanost za soočanje z izzivi prihodnosti in je kot taka nujna za naš obstoj – politični in fizični.
Keywords: Bibič, Adolf; citizenship; democracy; demokracija; država; državljanstvo; future; Napovedovanje; Politične vede; prihodnost; state