Clinical assessment of balance and mobility - Franchignoni, Franco (Rehabilitacija (Ljubljana), 2012)
Ocenjevanje ravnotežja in premičnosti pri kliničnem delu nam pomaga pri ugotavljanju tveganja za padce in najprimernejših ukrepov za zmanjšanje nestabilnosti drže. Laboratorijske raziskave so pokazale, da nadzor drže vključuje različne reakcije na zunanje motnje, pričakovane prilagoditve drže na perturbacije, ki jih povzročijo lastni gibi (npr. dvigovanje predmeta), in dinamično ravnotežje med hojo. Toda do nedavnega klinični testi za ravnotežje niso sistematično ocenjevali vseh teh področij. V tem kratkem pregledu razpravljamo o najpogosteje uporabljanih kliničnih orodjih za ocenjevanje drže in ravnotežja. Delimo jih na štiri skupine: (a) preprosti klinični testi za ravnotežje in premičnost; (b) lestvice za ocenjevanje verjetnosti padca in učinkovitosti padca; (c) klinične lestvice za ocenjevanje ravnotežja in premičnosti; (d) nove lestvice za ravnotežje in premičnost: BESTest in njegova kratka oblika mini-BESTest. Mini-BESTest je novo orodje za ocenjevanje ravnotežja, s štirinajstimi nalogami, ki so ga ustvarili pred kratkim in pri tem uporabili klasične psihometrične tehnike in Raschevo analizo. Ustreza obsežnim merskim zahtevam (glede dimenzionalnosti, kakovosti ocenjevalnih kategorij, konstruktne veljavnosti in indeksov zanesljivosti), osredotočen pa je na dinamično ravnotežje. Izvedemo ga lahko v 10-15 minutah. Sestavljajo ga naloge, ki v enakem deležu obravnavajo prehode in pričakovane prilagoditve drže, posturalne odgovore na perturbacije, senzorično orientacijo med stojo naravni ali nagnjeni podporni ploskvi in dinamično stabilnost med hojo. V nedavni raziskavi, kjer so ocenjevali motnje ravnotežja pri bolnikih s Parkinsonovo boleznijo, so se psihometrične lastnosti mini-BESTesta izkazale kot primerljive z Bergovo lestvico ravnotežja.
Keywords: balance; clinical assessment; fall efficacy; fear of falling; klinično ocenjevanje; mobility; premičnost; ravnotežje; strah pred padcem; učinkovitost padca